Właściwe przechowywanie miodu to ciekawy i ważny temat. W internecie krąży wiele informacji o poprawnym przechowywaniu miodu. Spróbuje uporządkować wszystkie prawdziwe informacje w tym wpisie.
Na wstępie należy pamiętać, że miód jest "żywym organizmem" i aby zachował swoje właściwości biologiczne i służył utrzymaniu nas przy zdrowiu, należy właściwie się z nim obchodzić. Wystarczy tylko trzymać się kilku zasad aby przez jak najdłuższy czas zachował swoje walory smakowe i zdrowotne.
Miody dzielimy na nektarowe i spadziowe. Miody nektarowe pochodzące z kwiatów, mają swoją żywotność biologiczną do dwóch lat, natomiast ciemne czyli spadziowe nawet do 5 lat. Jak je właściwie przechowywać ?
Właściwe przechowywanie miodu- sposoby
Miody należy zawsze trzymać w ciemnym i suchym miejscu, szczelnie zamknięte. Optymalna temperatura to 8-10° , ale nie niższa niż 7 stopni. Miody, ale również inne produkty pszczele bardzo źle reagują na promienie słoneczne. Słońce całkowicie niszczy wartościowe związki w miodzie. Optymalnym miejsce do trzymania słoików z miodem jest piwnica, ale taka w której nie ma wilgoci. Niestety miody są higroskopijne, co oznacza że z łatwością chłoną parę wodną, która przyspiesza proces fermentacji a więc rozwój bakterii, pleśni i drożdżaków.
Miody są bardzo wrażliwe i z łatwością chłoną obce zapachy, dlatego trzeba uważać gdzie się je trzyma. Chodzi tu o miody, które są " napoczęte " i aktualnie spożywane. Do przechowywania miodów w kuchni są przeznaczone specjalne naczynia. Takich pojemników na miód jest na rynku wiele. Wybierając odpowiednie, warto zwróć uwagę jak duży jest otwór na łyżkę ( czerpak ) na miód. Przez otwór na czerpak, dostaje się powietrze do środka a więc i obce zapachy. Im mniejszy otwór tym lepiej. W takim pojemniku dobrze jest trzymać miód który zostanie szybko skonsumowany.
W Polsce przyjęło się rozlewanie miodów do dużych słoików nawet do 1200 g. Żeby skonsumować taki duży słoik miodu, niektórzy potrzebują nawet kilka miesięcy. Duży słój jest otwierany i zamykany wiele razy, przez co miody szybciej się psują i wietrzeją. Osobiście jestem zwolenniczką nabywania miodów w mniejszych słoikach. Małe pojemności nie narażają miodu na dostanie się 'zarazków" po przez częste wkładanie łyżki :--)
Jak prawidłowo nakładać miód
Pisząc o łyżce, warto wspomnieć jakich używać do miodu. Można korzystać zarówno z czerpak drewnianego, metalowego oraz akrylowego. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby używać czasem metalowej łyżki. Nie prawdą jest, że metalowa łyżka w krótkim zetknięciu z miodem wywołuje reakcję chemiczną. Natomiast prawdą jest, że dłuższe trzymanie ( przechowywanie ) miodu w naczyniu żelaznym, powoduje wytwarzanie związków chemicznych obniżających działanie miodu.
Osobiście najbardziej polecam czerpak akrylowy. Po pierwsze swobodnie nakłada się nim miodu, bez rozlewania. Łatwo się go czyści i w przeciwieństwie do czerpaków z drewna nie wchłania miodu do swojej struktury. Nie wspomnę już o względach estetycznych; jest ładny i pasuje do każdej nowoczesnej kuchni.