Wiele osób pyta jak skutecznie wprowadzić pyłek pszczeli do swojej diety, tak żeby szybko się nie zrazić ? Podpowiadamy, podając kilka sprawdzonych i szybkich sposobów. Zanim jednak, warto wspomnieć czym jest pyłek pszczeli i jaką rolę pełni w diecie człowieka i rodziny pszczelej.
Zbierany przez pszczoły z kwiatów i krzewów pyłek kwiatowy, już w trakcie lotu powrotnego do ula jest łączony z enzymami pszczelimi. Stanowi źródło bogatego białka potrzebnego do właściwego rozwoju całej rodziny pszczelej na samym początku wiosny.
Wartości odżywcze pyłku pszczelego
W diecie człowieka to superfood, bardzo popularny i wysoce skondensowane żródło naturalnych witamin (wszystkie jakie występują w przyrodzie, niesyntetyczne-niestworzone sztucznie przez przemysł farmaceutyczny). Przyswajalność witamin w nim zawarta następuje niemal w całości, dodatkowo regenerując błonę śluzową Naszego układu pokarmowego. Nie wykazuje żadnych skutków ubocznych.
Co sprawia że jest tak cennym suplementem diety? Jego inteligentne działanie. Otóż każda rozwijająca się choroba w naszym organizmie, rozpoczyna się na poziomie komórkowym, następnie ujawnia się w postaci chorego narządu. Pyłek Pszczeli przyswajając się, trafia do każdej komórki naszego narządu, odbudowując układ odpornościowy krok po kroku.
Zażywany regularnie (najlepiej w ramach minimum 2 miesięcznej kuracji) znacząco poprawia kondycję włosów, paznokci oraz skóry. Ponadto jest ceniony w leczeniu lekoopornych depresji. Dla osób cierpiących na anemię z powodu niedoboru żelaza jest prawdziwym wybawieniem. Doskonały również dla osób cierpiących na zespół jelita drażliwego.
Jak właściwie zażywać pyłek pszczeli?
Aby skutecznie wprowadzić pyłek pszczeli do swojej diety, należy przed spożyciem namoczyć lub rozbić w moździerzu? Aby zwiększyć przyswajalność drogocennych witamin w środku w nim zawartych. Niestety badania pokazują, że spożycie nierozdrobnionego pyłku obniża przyswajalność zawartych w nim witamin do poziomu 15%... szkoda więc tracić jego super moc. Z drugiej zaś strony przestrzegamy przed nabywaniem pyłku pszczelego już zmielonego, coraz częściej występującego w sklepach ze zdrową żywnością. Jego wartości odżywcze szybko „wietrzeją”.
Najrozsądniej jest nabyć czysty pyłek pszczeli, szczelnie zapakowany w szkle (unikaj tych pakowanych w woreczkach foliowych!) następnie zalecaną dawkę albo rozgnieść w moździerzu lub namoczyć minimum 30 minut. Tak przygotowany pyłek możesz dodać do:
- świeżo wyciskanego soku
- ciepłego mleka z miodem lub cacao
- porannej owsianki lub jogurtu z dodatkiem konfitury i świeżych owoców
Dawkowanie według eksperta ds. Apiterapii, świętej pamięci Prof. dr hab. Jerzego Czarneckiego (więcej znajdźcie w ciekawym filmie https://www.youtube.com/watch?v=YPKWOCudnUs) :
- Dzieci - 1 łyżeczka dziennie
- Osoby dorosłe- 3- 4 łyżeczki dziennie (ok. 10-30 g)
Na zdrowie :-)