Co to jest pierzga ? O ile miód znają wszyscy to pierzga pszczela jest produktem o którym wie znacznie mniej osób. Ten naturalny produkt pochodzący prosto z ula ma nieocenione właściwości zdrowotne w diecie człowieka. Nim wymienię walory zdrowotne wynikające z wprowadzenia pierzgi pszczelej do naszej codziennej diety warto dowiedzieć się jak powstaje.
Co to jest pierzga ?
Pszczoła lotna wylatując z ula po nektar zbiera również pyłek pszczeli, który jest źródłem białka w diecie rodziny pszczelej. W okresie letnim, pyłku jest pod dostatkiem i pszczoła może w każdej chwili uzupełnić braki. Sprawa komplikuje się w momencie gdy zbliża się zima lub jest chłodno. Wówczas pszczoła nie może zebrać pyłku. Przygotowując się na takie "gorsze" dni, pszczoły magazynują pyłek pszczeli w komórkach, łącząc z enzymami pszczelimi, miodem i mleczkiem pszczeli. Tak powstałą "pakę" zasklepiają woskiem pszczeli. I tu wydarz się "coś" nadzwyczajnego. W warunkach beztlenowych dochodzi do procesu fermentacji mlekowej- powstaje kiszonka, czyli pierzga pszczela :-). Pszczoły tak jak ludzie, przygotowują kiszonki na zimę :-). Pierzga to takie ogórki kiszone :-).
Tak powstała pierzga jest źródłem białka ale także nośnikiem witamin i cennych minerałów zarówno dla pszczół jaki i ludzi. Pozyskanie jej prosto z ula to nie lada zabawa dla pszczelarza. Ciężko się ją "wydłubuje". Ponadto pszczelarz pozyskując pierzgę musi wykazać się wielką wiedzą aby nie uczynić pszczołom.
Rola pszczelarza po odebraniu pierzgi z ula.
Od momentu odbioru pierzgi z ula ważne jest, aby pszczelarz właściwie przygotował pierzgę-nim trafi do Nas, konsumentów. Nieumiejętne zakonserwowanie i przechowywanie pierzgi spowoduje zagnieżdżenie się roztoczy i mola barciaka. Przestrzegam przed nabywaniem pierzgi pszczelej w woreczku foliowy. Zarówno pyłek pszczeli jaki i pierzga powinna być przechowywana w szklanym słoiku ( dla zachowania jej właściwości odżywczych i ale uniknięcia zepsucia ). Ponadto odradzam nabywanie już zmielonej pierzgi. Dlaczego ? bo "wietrzeją" cenne właściwości.
Pierzga na co pomaga ?
Pierzga to gigantyczna ilość NATURALNYCH witamin, niesyntetycznych (powstałych w laboratorium). Jest nośnikiem licznych składników mineralnych takich jak: magnez, fosfor, żelazo, sód, cynk. Ponadto zawiera poniższe witaminy; A, B1, B2, B3, B6, B12, C, D, E, K, P, PP.Takie bogactwo mikroskładników ma niezwykle pozytywny wpływ na nasz organizm. Już sama witamina B zapewnia cały szereg korzyści – wspiera układ nerwowy i odpornościowy, regenerację mięśni oraz pomaga w utrzymaniu zdrowej skóry i włosów.
Jej główną zaletą jest bardzo szybka przyswajalność oraz wydajność. Już po kilku dniach stosowania zaledwie łyżeczki dziennie, poprawia się samopoczucie. Odczuwa się nagły przypływ sił witalnych, poprawę humoru i energię do działania. Nie bez przypadku jest stosowana przy leczeniu lekoopornych depresji. Szybko poprawia ukrwienie całego organizmu w tym mózgu. Osobiście cenię ją za skuteczne leczenie bezładności u kobiet, poprawę koncentracji oraz skuteczną walkę z anemią.
Największy opór przed zakupem pierzgi jest jej wysoka cena oraz brak wiedzy jak ją stosować. Otóż zawrotna cena wynika z bardzo ograniczonej ilości pierzgi i czasochłonności w jej wydobyciu.
Co do sposobów spożycia pierzgi, poniżej zamieszczam kilka zasad które ułatwią Wam skuteczne wprowadzenie do codziennej diety.
Jak stosować pierzgę pszczelą
Najważniejszą rzeczą o której trzeba pamiętać, to aby namoczyć pierzgę na minimum 30 minut przed spożyciem. Dlaczego ? Ponieważ tylko po dokładnym rozpuszczeniu przyswajamy wszystkie drogocenne wartości w niej zawarte. Najlepiej stosować ją z samego rana, przed posiłkiem. Pierzga w smaku przypomina żywice. Nie jest to rarytas, ale z dodatkiem łyżeczki miodu i ciepłej wody ma znośny smak :-). Można również dodać ją do świeżo wyciśniętego soku.
Kolejną ważną kwestią jest konieczność robienia przerw w stosowaniu. Zażywamy ją na zasadzie kuracji przez miesiąc a później 2 tygodnie przerwy. Dzienna dawka dla osoby dorosłej to 50 g. Nie należy przekraczać zalecanej dobowej dawki bo można ją przedawkować. Objawy przedawkowania to ból żołądka oraz biegunka.
Gdzie kupić pierzgę pszczelą ?
Kupując pierzgę pszczelą należy zwrócić szczególną uwagę na wybór pasieki. Najlepiej aby pszczelarz posiadała kilkuletnie doświadczenie i renomę w pozyskaniu pierzgi. Osobiści jestem zdania, że jedna pasieka nie może specjalizować się we wszystkim tj. w wydobywaniu wysokiej jakości miodu, pyłku pszczelego czy pierzgi itp.. Dlaczego ? Ponieważ każda ingerencja pszczelarza w życie pszczół ( a pozyskiwanie produktów pszczelich to zwykła konfiskata ich mienia :-) ) sprawia, że równowag życia rodziny pszczelej jest zaburzona. Dlatego odpowiedzialny pszczelarz dbając o zdrowi i długowieczność rodziny pszczelej nie powinien nad wyraz wykorzystywać jej zbiorów.
Niestety tak jak w przypadku miodu tak też pierzga pszczela coraz częściej jest podrabiana. Dlatego bądźcie czujni i uważajcie gdzie robicie zakupy.
W moim sklepie internetowym znajdziecie wysokiej klasy Pierzgę Pszczelą, która pochodzi z czystego ekologicznie regionu Rospudy. Pasieka specjalizuję się wyłącznie w pozyskiwaniu pierzgi. Więcej szczegółów znajdziecie w linku.