Pyłek pszczeli w diecie rodziny pszczelej jest źródłem białka i głównym pokarmem dla młodych pszczół. Zdobywa coraz większą popularność wśród osób dbających o zdrowie. Co sprawia, że jest tak cennym suplementem w diecie człowieka? Przyjrzyjmy się temu zagadnieniu.
Jak powstaje pyłek pszczeli?
Pyłek pszczeli jest pyłkiem z kwiatów i innych roślin wzbogacony o pszczele enzymy. Pszczoły zbierają pyłek i zanoszą go do ula. Poza wspomnianym już źródłem białka, jest pokarmem dla młodych pszczół ulowych. Pozyskany przez pszczelarzy jest cennym źródłem witamin i minerałów w ludzkiej diecie. Zanim pszczelarz umieści go w słoiku przechodzi długi i żmudny proces obróbki.
Obróbka pyłku pszczelego.
Pyłek pszczeli zbierany jest poprzez wcześniej zamontowany poławiacz przez który pszczoły wchodzą do ula. Strącony ze skrzydeł pszczoły pyłek trafia do szuflady z której następnie pszczelarz wyciąga zawartość. To jest moment w którym pasieka musi właściwe przeprowadzić proces obróbki.
Świeżo odebrany pyłek zawiera około 35% wody, dlatego pierwszym etapem jest osuszanie. W profesjonalnej suszarni termostat nastawiony jest na temperaturę 35 stopni (nie może być wyższa w przeciwnym wypadku cenne właściwości pyłku zginą bezpowrotnie).
Przez około 3 do 4 dni pyłek jest osuszany dzięki czemu zapobiega się powstawaniu pleśni i wytwarzaniu toksyn. Następnie pyłek jest przesiewany przez cienkie sito a później grube żeby pozbyć się zanieczyszczeń ulowych (wosk, skrzydełka martwych pszczół). Po dokładnym oczyszczeniu pyłek trafia do chłodni. W temperaturze -18 stopni pozostaje przez 3 dni. Mrożenie pyłku stanowi najważniejszy proces obróbki ponieważ zapobiega wylęganiu się różnych szkodników. Najczęściej rozwija się mol barciaka i inne roztocza.
Właściwości pyłku pszczelego
Coraz większa świadomość na temat wagi profilaktyki w utrzymaniu ludzkiego organizmu przy zdrowiu (homeostaza) sprawia, że pyłek pszczeli jest tak często spożywany. Jest w 100% naturalny i działa na poziomie komórkowym dlatego skutecznie zapobiega powstawaniu wielu chorób. „Wartość profilaktyczna i lecznicza pyłku pszczelego kwiatowego oparta jest nie na ludowych przekazach ale nowoczesnych badaniach fitochemicznych, farmakologicznych i klinicznych. Dowodzą one, iż pyłek pszczeli jest obdarzony cechami, które czynią go bardzo bliskim dla organizmu człowieka. W przeciwieństwie do preparatów oraz leków syntetycznych w składzie pyłku pszczelego są naturalne składniku takie jak:
- Białka i aminokwasy - pyłek pszczeli jest źródłem wszystkich niezbędnych aminokwasów do syntezy białek ustrojowych nie prowadząc nigdy do zachwiania równowagi aminokwasowej.
- Kwasy nukleinowe
- Enzymy - większość pochodzi z materiału roślinnego reszta z gruczołów gardzielowych i ślinowych pszczół.
- Lipidy i kwasy tłuszczowe - przeciwdziałają stłuszczaniu wątroby oraz działają przeciwmiażdżycowo.
- Cukry
- Związki fenolowe i triterpenowe - wykazują aktywność antyoksydacyjną, moczopędną, żółciopędną i wiele innych.
- Witaminy - pyłek pszczeli jest źródłem witamin rozpuszczonych w tłuszczach i w wodzie. Należą do nich witaminy z grupy A i B. Są to naturalne witaminy, które nie powstały na drodze syntezy!
- Biopierwiastki - makroelementy: sód, potas, magnez, wapń, fosfor oraz Mikroelementy: żelazo, kobalt, nikiel, miedź, cynk, mangan, chrom, srebro, krzem, selen i wiele innych.
Zawarte w pyłku pszczelim właściwości są łatwo przyswajalne i działają naturalnie na ludzki organizm, co prawda związki zawarte w pyłku działają powoli dlatego dopiero po dłuższym stosowaniu widoczne są efekty. Apiterapia zaleca stosowanie kilkutygodniowej kuracji z krótkimi przerwami. Regularne stosowanie przewraca równowagę na poziomie komórkowym każdego naszego organu. Pyłek pszczeli najprościej ujmując stawia nasze organy „na nogi” uruchamiając jego naturalne mechanizmy obronne.
Gdzie kupić pyłek pszczeli?
Proces obróbki jest długi i żmudny. Ważne jest z jakiej pasieki trafia do nas pyłek pszczeli. Odradzamy kupowanie pyłku w woreczku foliowym, polecamy natomiast trzymany w szkle bez dostępu do promieni słonecznych w temperaturze poniżej 18 stopni. Zachowuje on wtedy cenne właściwości dla naszego organizmu, niestety często pyłek jest niewłaściwe przygotowywany na etapie produkcji i niewłaściwe magazynowany. Warto wybierać pasiekę która nastawiona jest na profesjonalne wytwarzanie pyłku pszczelego. Tylko takie dysponują profesjonalnym sprzętem do obróbki pyłku pszczelego. Cena waha się od 22 zł -25 zł za 200g.
Nasz pyłek pszczeli powstaje w rodzinnej pasiece, która jest nastawiona na profesjonalne pozyskiwanie pyłku pszczelego. To miejsce gdzie pyłek pszczeli na każdym etapie jest "dopieszczany". Starannie oczyszczony i właściwie przemrożony jest zawsze świeży przez to szybko rozpuszcza się w wodzie lub innym produkcie dlatego nie czuć w nim goryczy świadczącej o zbyt długim leżakowaniu tylko słomkową słodycz.